25/07/2024
15.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Zajkova: Drejtësia dhe dënimi duhet të jenë të aksesueshme për të gjithë

Propozimi për një ligj për ndryshimin dhe plotësimin e Kodit Penal është paraqitur nga Partia Liberal-Demokrate dhe me ndryshimet, veprat penale të kryera nga shpërdorimi i detyrës zyrtare, veçanërisht nga personat e zgjedhur dhe të emëruar, nuk do të shuhen lehtë, tha deputeti dhe Kryetarja e LDP-së Monika Zajkova.

– Që drejtësia të mos mbetet e mbërthyer në sirtarët e gjykatës, kriminelët, duke abuzuar me të gjithë labirintet, i sollën në vjetërsi të dielave. Partia Liberal Demokratike nuk mbështetet në fjalë, dënime, ankth apo zhgënjim. Me propozimin e zgjidhjes ligjore, afati i parashkrimit absolut rritet me një të tretën e parashkrimit aktualisht, pra afatit të parashkrimit të ndjekjes penale. Njëkohësisht po ngrihen edhe afatet e parashkrimit relativ të veprës penale dhe parashihet zgjidhje kalimtare për veprën dhe ekziston mundësia që ato të skadojnë, shtoi ajo.

Sipas Zajkovës, me miratimin e ligjit do të pengohet parashkrimi i disa veprave penale që kanë të bëjnë me pozitën zyrtare, për të cilat në praktikë më shpesh inicohen procedura gjyqësore, e të cilat nga ana tjetër shpesh përfundojnë për shkak të statutit. të kufizimeve për shkak të zvarritjes ose shtyrjes së procedurës në vend të dënimit. Kjo do të parandalojë abuzimin e institutit absolut të vjetërsimit në kurriz të shtetit ligjor.

– Sipas Kushtetutës, Maqedonia është shtet juridik, ligjet duhet të vlejnë për të gjithë njëlloj dhe askush nuk duhet të jetë mbi ligjin apo mbi drejtësinë. Prandaj drejtësia dhe dënimi duhet të jenë në dispozicion të të gjithëve dhe askush që ka shkelur ligjin nuk duhet të mbetet i pandëshkuar. Për shkak të skadimit të afateve ligjore të çështjeve pa gjykim të formës së prerë dhe ardhjes së parashkrimit absolut, u ruajtën simbolet e nëntokës politike kriminale. Sipas ligjit, secili do të marrë atë që meriton. Implikimet do të jenë pozitive duke e rikthyer besimin e qytetarëve se duhet të ketë drejtësi për të gjithë dhe imazhin e Maqedonisë në botën demokratike, thotë Zajkova.

Ajo shtoi se nuk do të ketë implikime financiare për Buxhetin, por do të ketë për kriminelët, të cilët deri më tani kanë mundur t’i shmangen drejtësisë.

Të fundit