06/06/2023
19.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Ekspertët mendojnë se nuk ka nevojë për ulje të interesit, qytetarët kanë marrë më pak kredi konsumatore

Profesori universitar Marjan Petreski konsideron se për momentin nuk ka nevojë për korrigjim të normave të interesit sepse tani për tani presionet inflacioniste vijnë vetëm nga oferta.

– Ky inflacion importohet tërësisht nga jashtë, nëpërmjet çmimeve të produkteve parësore, pra energjisë dhe ushqimeve. Presionet inflacioniste për momentin vijnë vetëm nga kahu i ofertës, pra oferta më e vogël. Nuk ka presion nga ana e kërkesës, siç shihet në të dhënat e konsumit familjar. Prandaj, për momentin nuk ka nevojë për korrigjim të normës bazë të interesit, përmes së cilës rregullohet kërkesa, d.m.th. me rritjen e kamatës të veprohet në uljen e kërkesës, tha Petreski në paraqitjen e mbrëmshme në emisionin “Top Tema” në televizionin Telma.

Ai theksoi se kur ka presion nga ana e kërkesës, atëherë duhet të veprojë banka qendrore, por se për momentin nuk ka ende një presion të tillë për ndryshimin e normës së interesit.

– Për shembull, konsumi i familjeve në vitin 2021 është në të njëjtin nivel si në vitin 2019, para pandemisë. Së dyti, rritja e kredisë konsumatore për individët po ngadalësohet. Kjo do të thotë se të paktën kemi stagnim të kërkesës, nëse jo ngadalësim.

Në këtë kuptim, çdo korrigjim i normës së interesit nga banka qendrore do të ndikonte negativisht në gjendjen në të cilën ndodhemi, tha Petreski.

Sipas Petreskit, ai nuk pret inflacion dyshifror dhe situata është shumë e pasigurt sepse çmimet në bursat botërore ndryshojnë nga momenti në moment.

Të fundit