03/10/2023
11.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Në Bullgari bisedime në nivel ekspertësh për paketën e çështjeve politike

Në Shkup dhe Sofje vazhdon sot dialogu i ripërtërirë mes RMV dhe Bullgarisë për tejkalimin e çështjeve të hapura politike dhe intensifikimin e bashkëpunimit ndërmjet dy vendeve.

Një takim i rregullt në nivel ekspertësh do të mbahet në Sofje, ndërmjet Ministrive të Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, në përputhje me dinamikën e dakorduar të negociatave dypalëshe për të ashtuquajturën. paketën e çështjeve politike.

Sot në Sofje duhet të vazhdojë takimi i grupit punues për infrastrukturë, në të cilin delegacioni maqedonas udhëhiqet nga ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Bllagoj Boçvarski, ndërsa ai bullgar nga kolegu i tij Nikollai Sabev. Në takimin e ndërministror, ​​përveç Boçvarskit dhe Sabev, morën pjesë edhe ministri i Vetëqeverisjes Lokale, Goran Milevski, si dhe zëvendëskryeministri dhe ministri i Zhvillimit Rajonal dhe Punëve Publike, Grozdan Karaxhov dhe ministri i Energjisë, Nikolla Niko. Grupi punues për bashkëpunim në fushën e infrastrukturës, transportit dhe komunikimit. Takimi u fokusua në çështje me interes të përbashkët në fushën e trafikut rrugor, lidhjes së transportit dhe digjitalizimit.

Delegacionet e dy vendeve do të aterojnë sot në mëngjes në Aeroportin Ndërkombëtar të Shkupit nga Sofja me aeroplanin e linjës ajrore “Guliver”, i cili do të realizojë fluturimin e parë të asaj linjë. Operatorët turistikë nga të dy vendet do të mbërrijnë në Shkup me aeroplan.

Aktivitetet e grupit punues për infrastrukturë do të vazhdojnë më pas në Shkup me takim në Klubin e deputetëve ku duhet të shqyrtohen mundësitë dhe të përcaktohen detajet e qarkullimit të ardhshëm të linjës ajrore, e cila sipas njoftimeve duhet të bëhet. e rregullt nga muaji i ardhshëm. Në të njëjtën kohë, duhet të përcaktohen paketa turistike që do të ndihmojnë në rritjen e numrit të vizitave të ndërsjella të turistëve nga të dy vendet.

Lidhja ajrore ndërmjet dy kryeqyteteve të Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë është hapi i parë konkret i bashkëpunimit të paralajmëruar pas takimit të parë të kryeministrave Dimitar Kovaçevski dhe Kirill Petkov, i cili u mbajt më 18 janar të këtij viti në Shkup. Një javë më vonë, më 25 janar, të dy qeveritë në Sofje mbajtën një seancë të përbashkët dhe nënshkruan dy dokumente për të forcuar lidhjen infrastrukturore midis dy vendeve, linjën ajrore direkte Shkup-Sofje dhe Korridorin Hekurudhor 8.

Kryeministri Kovaçevski, lidhur me dialogun në Sodje, dje përmendi në Kuvend se pozicionet e përcaktuara për veçimin maqedonas dhe identiteti i veçantë kulturor-gjuhësor mbesin të pandryshuara.

“Qytetarët të jenë të qetë se nga linjat e kuqe për mbrojtjen e identitetit tonë nuk devijojmë, por me përkushtim punojmë që sa më shpejt të jemi pjesë e familjes evropiane”, porositi sot kryeministri Dimitar Kovaçevski nga foltorja e Kuvendit ku për momentin në diskutohet për zgjedhjen e zëvendësministrave në Qeveri.

Në fjalimin e tij para deputetëve, duke u përqendruar në politikën e jashtme, Kovaçevski tha se bisedimet dypalëshe me Bullgarinë për dinamizimin e bashkëpunimit ekonomik dhe fqinjësisë së mirë vazhdojnë, ndërsa çështjet historike i lënë në zgjidhjen fellës historike profesionale.

“Çështjet historike i lëmë t’i zgjidhë fella historike profesionale, por njëherësh Ju siguroj se pozicionet e përcaktuara për veçimin maqedonas dhe identiteti i veçantë kulturo-gjuhësor mbesin të pandryshuara, të qarta dhe të fuqishme, si deri më tani, ashtu edhe në të ardhmen. Edhe unë dhe të gjithë qytetarët nuk kemi dilemë për ato çështje. Prej atje është e palejuar dhe e papranueshme dhe asnjë parti të gjenerojë marketing të ulët dhe të lirë dhe patriotizëm të rrejshëm. Për mua, për të gjithë paraardhësit dhe brezat tanë nuk ka dilemë se Goce Dellçevi është në nga shtyllat e luftës maqedonase për shtet të pavarur dhe sovran, siç e di edhe se eshtrat e tij prehen dhe do të prehen në Shkup”, potencoi Kovaçevski.

Ambasadori i BE-së në vend, Dejvid Gir dje gatë vizitës në Manastir deklaroi se janë të inkurajuar dhe i përshëndesin përpjekjet e Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë për tejkalimin e dallimeve mes dy vendeve fqinje që do të mundësojë hapjen e negociatave qasëse me Bashkimin Evropian.

“Ne çdoherë kemi ftuar Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe Republikën e Bullgarisë të bisedojnë me qëllim të tejkalojnë dallimet dhe të mund sa më shpejtë të hapim negociatat aderuese me Republikën e Maqedonisë së Veriut. Gjatë ditëve të kaluara të gjithë ishim të inkurajuar të lavdërojmë përpjekjet e dy palëve që janë në funksion të negociatave qasëse dhe ata të fillojnë sa më shpejtë. Por derisa ajo të ndodhë, mendoj se është shumë me rëndësi të gjithë aktorët të fokusohen në procesin reformues, implementimin e reformave që do ta ofrojnë vendin në Bashkimin Evropian. Nevojiten hapa konkret që të avancohen reformat dhe sa më shpejtë që bëhet implementimi i reformave, aq më i shkurtë do të jetë zhvillimi pozitiv dhe ndodhitë në ditët e kaluara”, ka thënë ambasadori Gir i cili sot po qëndron për vizitë zyrtare në komunën e Manastirit.

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristian Mickoski thotë se nuk është optimist për zgjidhje me Sofjen, gjithnjë derisa pala bullgare insiston se kemi qenë bullgarë deri në vitin 1945, përkatësisht se kemi histori të përbashkët nga mesjeta e deri në vitin 1945 dhe se derisa zgjasin negociojnë njerëz, të cilët, thotë, nuk dinë të negociojnë.

“Dëshiroj të jem optimist. Tërë kohën jemi optimistë se do të ketë marrëveshje dinjitoze, se marrëveshja do të jetë jo e njëanshme por do të jetë me të vërtetë proporcionale. Por, për fat të keq, deri më tani kjo nuk ndodhi edhe pse më bindnin më herët se i kanë zgjidhur të gjitha problemet me fqinjët. Shohim se nuk janë zgjidhur problemet me fqinjët, tërësisht e kundërta. Jam i hapur si edhe çdoherë. Thelbi nuk është tre herë të negociojmë për këtë, njëherë për historinë. Thelbi është, muajt dhe vitet e fundit, kur merrnim veto, e merrnim atë për shkak të një arsyeje të vetme, e ajo është se ne nuk mund të pranojmë se kemi qenë bullgarë deri në vitin 1945, përkatësisht nga mesjeta e deri në vitin 1945 se kemi histori të përbashkët dhe se kemi qenë bullgarë. E tërë kjo tingëllon pak sa paradoksale. Me gjasë, në këtë po reduktohet. Sado që po tentojnë të na thonë katër herë kështu, tre herë kështu”, thotë Mickoski ndaj pyetjes së gazetarëve nëse është optimist dhe çka pret nga puna e komisioneve të cilat janë formuar për thellim të bashkëpunimit me Bullgarinë.

Ndryshe, takimet e grupeve punuese mes dy vendeve do të vazhdojnë me ritmin e paralajmëruar – katër deri në pesë herë në muaj, delegacionet e të dy vendeve do të takohen për të diskutuar çështjet e infrastrukturës, arsimit, kulturës, integrimeve evropiane, historisë. Këtë muaj negociatat vazhdojnë përmes komisioneve ku më 14 shkurt do të mblidhet Grupi punues për integrime evropiane, më pas më 21 Grupi punues për arsimin dhe më 28 shkurt Komisioni i përbashkët për çështjet historike. Me këtë, siç thotë ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, të dyja palët katër herë do të flasin për të ardhmen, një herë për historinë.

Të fundit