21/07/2024
22.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

40% e Tokës mund të ndryshojë zonat klimatike deri në vitin 2100

Deri në vitin 2100, ngrohja globale mund të shkaktojë ndryshime kaq të rëndësishme në temperaturën dhe reshjet lokale, sa të detyrojë një rimarrëzim të zonave klimatike në pothuajse gjysmën e sipërfaqes së planetit, me ndryshimet më të rëndësishme të dallueshme në pole, në Evropë dhe në Amerikën e Veriut.

Këtë e tregojnë simulimet e publikuara në revistën ‘’Earth’s Future’’ nga një ekip ndërkombëtar i koordinuar nga Universiteti George Mason në Virxhinia.

Studiuesit filluan nga hartimi i zonave klimatike të krijuara në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë nga klimatologët gjermanë Wladimir Köppen dhe Rudolf Geiger, të cilët klasifikuan rajonet e ndryshme të Tokës në pesë lloje të ndryshme (tropikale, të thata, të buta, boreale, akullnajore) bazuar në temperaturat. reshjet dhe stinët.

Duke simuluar ndryshimet e parashikuara për vitin 2100 me modelet më të përditësuara të klimës, del se deri në 40-50 për qind e sipërfaqes së tokës mund të jetë e projektuar në një zonë të re klimatike, me pasoja të rënda për bujqësinë, përhapjen e sëmundjet dhe mbijetesa e shumë specieve.

Sipas analizës, klima tropikale mund të zgjerohet nga 23% në 25% të tokës, ndërsa zonat e thata do të rriten nga 31% në 34%.

Priten ndryshime shumë të dukshme në zonat klimatike të ftohta të Evropës dhe Amerikës së Veriut, të cilat mund të rrëshqasin në një zonë të re klimatike me përkatësisht 89% dhe 66% të territorit të tyre./ KultPlus.com

Të fundit