24/05/2024
19.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Apasiev: Zaev e Mickovski të bëhen bashkë për ta ndalur federalizimin e vendit

Udhëheqësi i Të majtës, Dimitar Apasiev beson se ekzistojnë një duzinë skenarë të mundshëm për të arritur një shumicë parlamentare dhe formimin e një qeverie me rezultatet aktuale të zgjedhjeve, tre prej të cilave janë realiste, të arritshme dhe konsiderohen më të rëndësishmet.

Ai është i ftuar në Kanal 5, ku duke folur ai thotë se i pari është një koalicion i LSDM-së dhe BDI-së. Kërkesa për një Kryeministër shqiptar, sipas tij është taktikë e BDI-së dhe si kthim do të merrnin Ministrinë e Brendshme.

Opsioni i dytë i mundshëm, sipas Apasiev, është një koalicion i VMRO-ДПМНЕ me të gjitha partitë e tjera shqiptare pa BDI. Dhe skenari i tretë i mundshëm për të cilin ai thotë se nuk ka kapacitet shtetëror të dy liderëve, Mickoski dhe Zaev, është i ashtuquajturi “Platforma e Shkupit si kundërpërgjigje ndaj asaj të Tiranës”.

Përkatësisht, unë mendoj se nëse kërkesat ekspansioniste vazhdojnë pas çdo zgjedhjeje në kampusin politik shqiptar, duhet të krijohet një platformë, e cila në katër pika do të thotë që këto janë linjat e kuqe, në mënyrë që të mos ketë stres për popullin maqedonas pas çdo zgjedhjeje, a do të federalizohet shteti ynë, a do të kantonizohet. Një demonstrim, siç e quaj unë – një demonstrim një vit deri në atë lokal dhe së bashku me ato lokale që të kemi zgjedhje të parakohshme parlamentare ku do të vërtetohet se në sistemin tonë kur të bëhet fjalë për shtetin dy partitë më të mëdha maqedonase mund të formojnë një koalicion në mënyrë që të parandalojnë federalizimin e shtetit . Por, në atë rast, as Zaev dhe as Mickoski nuk do të jenë kryeministër, ata me siguri do të gjejnë një personazh tjetër do të ishte kryeministër për një vit, thotë ai.

E majta, hipotetikisht, thotë, nga këto tre skenarë, do të mbështeste këtë të fundit, por për shkak të vjedhjes së votave, të cilat ata akuzojnë, përparësia e tyre kryesore dhe çështja për të diskutuar është ndryshimi i modelit zgjedhor.
Duke folur në TV Kanal 5, Apasiev tha se ai kishte informacion në lidhje me një përpjekje për ryshfet të pesë deputetëve, si dhe se ai kishte marrë kërcënime me vdekje kundër tij dhe familjes së tij.

– Ata janë shantazhuar, janë dhënë ryshfete me apartamente në Shkup, shuma varion nga 100 deri në 500 mijë euro për të kaluar në kampin tjetër dhe e gjithë kjo është e papranueshme në një sistem që pretendon të jetë evropian, tha Apasiev.
Ai thotë se kërcënimet e marra ishin nga dy palë – nga strukturat e Presidentit të vendit dhe Agjencisë së Inteligjencës dhe siç deklaroi ai, nga “udhëheqësi” i liderit të LSDM-së nga Njz numër 3, rasti është e dokumentuar dhe do t’i dorëzohet ambasadorit të një vend i fuqishëm që ka treguar interes ”.
E majta, e cila zyrtarisht fitoi rreth 38,000 vota në zgjedhje, dhe fitoi dy vende, akuzon për vjedhje të 10,000 votave ose tre deputetë të tjerë. Vendimi për të paraqitur rreth 2,000 ankesa pranë KSHZ-së, të cilat u kundërshtuan, thotë ai, ishte vendimi i tyre strategjik për të zhveshur sistemin lakuriq me filibastering, dhe ai gjithashtu ngriti 101 padi në Gjykatën Administrative, të cilat gjithashtu u kundërshtuan.gazeta.mk

Të fundit