16/07/2024
25.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Babovski: Subvencione të paguara për të gjithë bujqit me tokë të punueshme deri në 1 hektar

Agjencia për Mbështetje Financiare të Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural ka paguar 11,3 milion denarë në llogaritë e 1,447 personave për të gjithë fermerët me ferma të vogla. Drejtori i AFSARD, Nikolce Babovski, sqaroi në një prononcim se bëhej fjalë për një pagese nën masën “Pagesa direkte për tokë të punueshme me madhësi 0.2 deri në 1 hektar.
Kjo masë zbatohet për herë të parë dhe përfituesit janë njësi bujqësore, ku sipërfaqja e përgjithshme e parcelave kadastrale të regjistruara në Regjistrin e Fermave të Vetëm nuk i kalon 1 hektar dhe nuk është përfituesi i pagesave direkte nga nën-masat1.1, 1.5, 1.8 dhe 1.11 të Rregullores për pagesa direkte.
Ndihma financiare për të gjithë fermerët me kapacitet prodhues nga 0.2 në 0.5 hektarë është 6.000 denarë për njësi bujqësore. Ndërsa, për ata përdorues që kanë kapacitete prodhuese nga 0,5 deri në 1 hektar tokë e punueshme, mbështetja financiare arrin në 12,000 denarë për njësi bujqësore.
Në të kaluarën, Agjensia ka paguar subvencione për fermerët, kopshtarët, kultivuesit dhe pemishtet, prodhuesit e deleve dhe bagëtive. Agjencia për Mbështetje Financiare në Bujqësi dhe Zhvillim Rural do të vazhdojë të paguajë subvencione të rregullta për të gjithë personat që kanë të drejtë ligjore të përdorin këtë mbështetje financiare në periudhën e ardhshme.
Praktika e pagesës në kohë dhe selektive të subvencioneve vazhdon. Paratë për subvencione bujqësore paguhen në një kohë kur fermerët kanë nevojë për më shumë fonde, pra para fillimit të korrjes së re. Kjo Qeveri, që nga fillimi i mandatit të saj deri më sot, ka siguruar mbështetje financiare prej rreth 381.6 milion euro për zhvillimin e sektorit agro./TV KOHA/

Të fundit