25/07/2024
15.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Besimi rekomandon që rritja e pagave në sektorin publik të zbatohet nga viti 2024

Ministri i Financave, Fatimir Besimi, ka konfirmuar sot se për muajin prill të vitit 2023, sipas vendimit të Gjykatës Kushtetuese i është paguar paga më e lartë për 78 për qind.

Siç informoi ai në takimin e sotëm me gazetarë, paga e tij e mëparshme ka qenë 71.145 denarë, ndërsa për muajin prill është paguar 125.960 denarë.

Ai informon se 1.060 zyrtarëve u paguhet paga e rritur prej 78 për qind dhe se për këtë qëllim deri në fund të vitit nga Buxheti do të shpenzohen edhe 960 milionë denarë shtesë.

– Është mirë që Gjykata Kushtetuese e hoqi nenin e kontestuar nga viti 2012 për koeficientët e pagave në vend që ta anulonte. Nëse do ta anulonte, zyrtarët do të duhej të paguanin një borxh të papaguar për gati 11 vjet me kamatë, tha Besimi.

Ai beson se tani nuk është koha më e favorshme për harmonizimin dhe rritjen e pagave në sektorin publik, pasi do të ketë implikime në inflacion dhe rekomandon që rritja e pagave të zbatohet nga viti 2024. Sipas tij, pagat në sektorin publik duhet të rriten nëse rritet produktiviteti dhe rriten pagat në sektorin real.

“Harmonizimi i pagave të Këshillit Ekonomik dhe Social do të zgjasë më shumë, dhe metodologjia për rritjen e pagave mund të miratohet më shpejt”, tha Besimi në takimin me gazetarët.

Së fundi, Gjykata Kushtetuese shfuqizoi një dispozitë të Ligjit për Pagat për raportet e pagave që u lejonte zyrtarëve të zgjedhur publikisht t’u rriteshin pagat për 78 për qind. Dispozita për raportet e pagave e miratuar në vitin 2012 para Gjykatës Kushtetuese u kundërshtua nga një avokat. Përveç zyrtarëve qeveritarë, në të përfshihen edhe deputetë, kryetarë komunash, gjyqtarë,… dhe persona të tjerë të zgjedhur. 

Të fundit