20/07/2024
21.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Davitkovski: Numri i të punësuarve në sektorin publik të zvogëlohet në 100.000

Profesori në Fakultetin Juridik “Justiniani i Parë”, Borçe Davitkovski, për “TV24” tha se duhet të bëhen reforma reale në sektorin publik dhe me çmimin e humbjes së pushtetit në kushtet e krizës ekonomike.

“20 deri në 30 për qind e buxhetit jepet për paga, ku është komponenti i zhvilluar: Po shkojmë në drejtim të një shteti të falimentuar. Nëse ne vazhdojmë të marrim hua kështu, dikush do të duhet t’i shlyejë ato kredi. Për të pasur reforma reale, qeveria dhe opozita duhet të bien dakord për disa synime strategjike zhvillimore, si të shkurtojnë administratën publike, të reformojnë sistemin e energjisë, shëndetësisë dhe arsimit. Për të nënshkruar dhe respektuar atë.

Përndryshe, unë nuk e shoh kështu një rrugëdalje nga kriza. Janë 1.324 forma organizative në sektorin apo organet publike dhe secila funksionon në mënyrë të ndryshme dhe për ta duhet të ketë një metodologji të veçantë se si të fitojnë pagën e tyre. Kemi 16 ministri me kompetenca të përziera dhe duhet të shohim sa të huaj duhen për një sektor, të dytë apo të tretë”, thotë ish-dekani.

Davitkovski konsideron se në administratën shtetërore numri prej 18 deri në 19 mijë të punësuar është i kënaqshëm, por në sektorin publik si term më i gjerë është shumë i madh.

“Në arsim kemi 40 mijë punonjës, gjysma e tyre janë administratë dhe shërbime, në shëndetësi janë deri në 22 mijë të punësuar. Për të mos folur për kulturën dhe ndërmarrjet publike.

Numri optimal për pesë vitet e ardhshme është përgjysmimi i tij dhe arritja e numrit prej 100.000. Kjo do të ishte një pikënisje ideale, nuk bëhet brenda natës, do të kërkojë ligje dhe kompromis politik. Së paku duhet të ulim pagat në buxhet në 10 deri në 15 për qind”, vlerëson Profesori./Telegrafi/

Të fundit