15/06/2024
17.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Fëmijë nëntë vjeçarë janë helmuar me mortadellë të prishur në resortin “Radosti” në Ohër.

Pesë fëmijë nëntë vjeç kanë shfaqur simptoma të helmimit nga ushqimi në resortin për fëmijë “Radosti” në Ohër, konfirmojnë për Meta.mk Inspektorati Shtetëror Shëndetësor dhe Sanitar.

Rezultatet e analizave laboratorike të mostrave të marra ushqimore treguan se tre mostra ushqimore (sallatë me lakër, djathë dhe mortadella) nuk plotësonin rregulloret mikrobiologjike të sigurisë ushqimore. Gjithashtu, nga gjithsej 12 tampona të marra nga pajisjet dhe sipërfaqet e punës, katër tampona nuk ishin në përputhje me kriteret mikrobiologjike për higjienën e sipërfaqeve dhe objekteve që bien në kontakt me ushqimin. Gjithashtu, një shtupë dore e një punonjësi nuk përputhej me kriteret mikrobiologjike për higjienën e duarve.

Siç thuhet në informacionin e DSZI, bëhet fjalë për pesë fëmijë të moshës nëntë vjeç, nga vendbanimi Radishani, të cilët ishin vendosur në këtë objekt, dhe të cilët në ora 15:00 kanë shfaqur simptoma të njëjta – dhimbje stomaku dhe të vjella.

“Një punonjës në resort i ka dërguar fëmijët në repartin infektiv të ISHP-së në Spitalin e Përgjithshëm të Ohrit, nga ku janë përcjellë në repartin e fëmijëve, ku janë trajtuar dhe pas ekzaminimeve të nevojshme dhe infuzionit të përshkruar, janë kthyer në spital. turistik në mëngjes me shëndet të mirë”, tha DSZI.

Nga aty shtojnë se menjëherë kanë organizuar një ekip të përbërë nga një epidemiolog dhe një teknik nga Qendra për Shëndet Publik – Ohër, një inspektor nga DSZI dhe dy inspektorë nga AHV, të cilët kanë kryer një kontroll të jashtëzakonshëm në resortin për fëmijë. gjatë së cilës në atë moment u konstatua se aty ishin strehuar 126 fëmijë, me vete fëmijë dhe 16 guidë të rritur, si dhe 20 punonjës – staf. Të gjithë hëngrën nga kuzhina në objekt. Së fundi, për darkë, të gjithë hëngrën bukë dhe sallam, e disa edhe djathë.

Gjatë kontrollit është konstatuar se gjendja e përgjithshme sanitaro-higjienike në kuzhinë është në nivel të kënaqshëm. Objekti ishte më i vjetër, por sipërfaqet ishin të pastra, të lëmuara, të bëra nga materiali i përshtatshëm për mirëmbajtje të lehtë higjienike – rosfray dhe pllaka. Ata kishin sasi të mjaftueshme të dezinfektantëve – Dezintal dhe mbanin shënime të shkruara siç duhet për dinamikën e mirëmbajtjes së higjienës.

Në kuzhinë ishin të punësuar tre kuzhinierë, të gjithë me uniforma pune të rregullta dhe të pastra, kapele dhe doreza. U prezantuan librat e duhur sanitar.

“Gjatë mbikëqyrjes nga CJZ dhe AHV janë marrë katër mostra ushqimesh për analiza mikrobiologjike, konkretisht sallam, djathë, vezë dhe lakër, si dhe shërbimi epidemiologjik ka marrë 12 tampona nga sipërfaqet dhe pajisjet e punës dhe 9 materiale nga punonjësit (tampona nga fyti. , hunda dhe duart). Nga ana e DSZI NP Ohër, lidhur me dyshimin e raportuar për helmim akut nga ushqimi dhe për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të toksinfeksionit ushqimor, kuzhina e resortit për fëmijë është mbyllur si regjistrim dhe me kasetë zyrtare. , dhe është lëshuar Vendimi me urdhër për masa epidemike dhe ndalim të punës së kuzhinës për përgatitjen e ushqimit deri në dhënien e konstatimeve të rregullta pas ekzaminimeve të jashtëzakonshme shëndetësore dhe higjienike të punonjësve, objektit, lokaleve, objekteve, përfshirë. materialet e marra nga testimi i synuar laboratorik”, thuhet në informacionin e DSZI.

Pas kontrollit të mëvonshëm është konstatuar se është vepruar në tërësi ndaj vendimit të lëshuar, është hapur objekti i regjistrimit dhe është hequr shiriti i instaluar më parë.

“Në bazë të mendimit të ekspertit nga ISHP Qendra për Shëndet Publik Ohër, shteti
Inspektorati sanitar dhe shëndetësor, sipas kompetencave ligjore, do të inicojë
procedurë para Prokurorisë Themelore Publike Ohër”, shtuan nga Inspektorati.

Rastin e ka konfirmuar edhe drejtori i AHV-së, Nikolçe Babovski.

“Ne vazhdimisht bëjmë kontrolle, sidomos në verë dhe deri më tani janë gjetur më shumë se 200 kilogramë ushqime që nuk janë për përdorim dhe ushqime që nuk janë në përputhje me dispozitat e Ligjit për sigurinë ushqimore. Qumështi dhe mishi, gjegjësisht përpunimi i tyre, janë produkte që shpesh prishen dhe prandaj duhet pasur shumë kujdes me to”, thotë Babovski.

Ajo që duhet t’i kushtojnë vëmendje qytetarëve është data e skadencës së produkteve, si dhe nëse ato mbahen në zinxhir të ftohtë, pra nëse mbahen në temperaturën e duhur./meta.mk/

Të fundit