25/07/2024
22.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Fustic: “Trikafta” edhe për pacientët me sëmundje të moderuar të mushkërive

Terapia “kaftrio” (kaftrio) në kombinim me “kalydeco” (kalydeco), e njohur si “trikafta” në SHBA dhe për të cilën ka pasur interesim të madh mediatik, ka filluar t’u jepet një muaj më parë tetë pacientëve, ndërsa nga dje. katër pacientë të tjerë me fibrozë cistike në Klinikën Universitare për Sëmundjet e Fëmijëve dhe Klinikën Universitare për Pulmologji. Terapia indikohet për pacientët me fibrozë cistike të cilët janë gjashtë vjeç e lart dhe kanë të paktën një mutacion F508del në gjenotip, informon Prof. Dr Stojka Fushtic, akt drejtor mjekësor i Klinikës Universitare për sëmundje të fëmijëve në Shkup.

– Në kushtet kur terapia “caftrio” nuk ofrohet për të gjithë pacientët me fibrozë cistike që plotësojnë kriteret për të – rreth 80, preferojmë terapi për pacientët me funksion më të keq të mushkërive të shprehur përmes FEV1 – volum ekspirativ i detyruar në sekondën e parë. Marrëveshja për të cilën do të përfshihen pacientët është mes mjekëve të dy klinikave, të cilët janë përgjegjës për trajtimin e pacientëve me fibrozë cistike, thuhet në deklaratën me shkrim të Fustiqit.

Siç shtohet në njoftim, duke ofruar terapi për një numër më të madh pacientësh, “Caftrio” në kombinim me “Kalideco” do të përfitojnë edhe pacientët me sëmundje të moderuar të mushkërive.

Të fundit