25/07/2024
15.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Plot njëmbëdhjetë vjet nga vrasja e pesëfishtë në liqenin e Smilkovës, ku dy nga të dënuarit ende janë në arrati

Në këtë ditë, 11 vjet më parë, në afërsi të liqenit të Smilkovës u vranë djemtë Filip Slavkovski, Aleksandar Nacjevski, Cvetanço Atskovski dhe Kire Trpkovski, si dhe peshkatari Borçe Stevkovski.

Në gjykimin për rastin e njohur si “Monstrum”, me burgim të përjetshëm janë dënuar Alil Demiri, Afrim Ismailovic dhe Agim Ismailovic. I akuzuari Feizi Aziri mori 15 vjet burg, ndërsa Haki Aziri 9 vjet. Vetëm i akuzuari Sami Ljuta mori pafajësi për mungesë provash.

Gjyqi për “Monstrum” filloi më 20 dhjetor 2012. Në qershor 2014, gjashtë të pandehur u dënuan me burgim të përjetshëm. Më 24 nëntor 2017, Gjykata e Lartë rrëzoi vendimin dhe e ktheu procesin në rigjykim dhe të dënuarit u liruan nga paraburgimi.

Rihapja e çështjes pasoi publikimin e materialeve të përgjuara, të ashtuquajturat bomba nga opozita në 2015. Çështja u mor në dorëzim nga SJO dhe gjykimi filloi sërish në maj 2018. Ndërkohë, SJO-ja u shfuqizua, por të njëjtët prokurorë vazhduan ta trajtonin çështjen.

Pas dhënies së dënimeve, pesë personat e dënuar për çështjen “Monstra” bënë ankesë, por Gjykata Apalachiane në shtator të vitit të kaluar i hodhi poshtë si të pabazuara dhe vërtetoi vendimet e shkallës së parë.

Protestat u organizuan nga familjarët e të dënuarve, ndërsa politikanët dhe subjektet politike paralajmëruan një hetim ndërkombëtar për rastin.

Të dënuarit Alil Demiri dhe Afrim Ismailovic janë në arrati në Kosovë, ndaj tyre janë lëshuar fletarrest, por pavarësisht premtimeve nga Prishtina, ata nuk janë ekstraduar në Maqedoninë e Veriut.

Vrasja e pesëfishtë në liqenin e Smilkovës ndodhi të enjten e Madhe para Pashkëve më 12 prill 2012.

Të fundit