20/05/2024
19.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

“Karton i kuq” nga VMRO DPMNE dhe LSDM për “presidentin e Kuvendit”

BDI-ja tashmë ka shpallur kushtin e saj për mbështetje në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale. Zëvendëskryeministri dhe zyrtari nga partia në pushtet, Artan Grubi, tha se votat do të shkojnë për partinë politike që do të pranojë zgjedhjen e presidentit në Kuvend, gjë që kërkon ndryshimin e Kushtetutës. I pyetur nëse BDI aktualisht është më afër koalicionit me VMRO-DPMNE apo LSDM, Grubi iu shmang një përgjigjeje konkrete duke thënë se “nga këndvështrimi i sotëm, jemi më afër koalicionit me popullin”. Lidhur me kombinimet e mundshme të koalicionit pas përfundimit të zgjedhjeve parlamentare, Grubi tha se BDI së bashku me “Frontin Evropian” synojnë të fitojnë 20 mandate parlamentare në zgjedhjet e ardhshme parlamentare. Një ofertë e tillë nga partia nga Reçica e Vogël mori “karton të kuq” edhe nga VMRO DPMNE edhe nga LSDM.

Presidenti duhet të zgjidhet nga qytetarët, theksojnë nga “Bihaçka”. E njëjta gjë u pasua nga “Pallati i Bardhë”. “Nuk e pranojmë shantazhin e Artan Grubit”, thanë nga VMRO DPMNE.

Një deklaratë e tillë hap disa dilema, ndër të cilat më e rëndësishmja është nëse partitë maqedonase po përballen me një fakt të kryer dhe nëse kjo i hap hapësirë Presidentit të parë shqiptar të vendit. Disa nga analistët mendojnë se situata me zgjedhjen e presidentit përmes Kuvendit është vetëm një rast për të luftuar partitë politike. Mirëpo, analisti politik dhe drejtori ekzekutiv i OJQ-së “Pulsi i Demokracisë” Enver Salihi thekson se është një opsion i mirë që të zgjidhet me shumë më pak mjete dhe mund, duke pasur parasysh rëndësinë e tij ceremoniale.

“Natyrisht, kjo situatë hap një mundësi të re që presidenti i vendit të zgjidhet në Kuvend dhe kërkesa është e njëjtë nga BDI dhe nga koalicioni VLEN, që ushtron presion mbi partitë maqedonase që të pranojnë të njëjtën kërkesë dhe nëse Partitë shqiptare janë të thelluara, atëherë dhe pritet që kjo temë të jetë kusht për formimin e Qeverisë së ardhshme”, thekson Salihi në një bisedë për “Lokalno”, përcjell PRESSonline.al

Të fundit