25/04/2024
7.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pacienti më jetëgjatë i transplantit të zemrës, i operuar në Angli në vitin 1984, është regjistruar zyrtarisht në Librin e Rekordeve Guinness

Bert Jensen (57) nga Holanda jetoi për gati 40 vjet me një zemër donatore që iu transplantua në spitalin Harefield të Londrës.

Zemra e tij u transplantua në Angli

Pasi zhvilloi simptoma të ngjashme me gripin në moshën 17-vjeçare, Bert u diagnostikua me kardiomiopati, një trashje e muskujve të zemrës që e pengon atë të pompojë gjak nëpër trup. Kardiologu i tij në Holandë ishte i lidhur me Spitalin Harefield në Londër dhe pionierin e transplantit, profesor Magdi Jakub, i cili e kreu operacionin më 6 qershor 1984, kur pacienti mbushi 18 vjeç.

Në atë kohë, zemrat nuk ishin transplantuar ende në Holandë.

“Gjithçka shkoi shumë shpejt. “Vetëm një javë pas mbërritjes në Harefield, dy zemra u bënë të disponueshme nga një aksident i madh trafiku në Londër,” tha Jensen.

“Një zemër u përputh dhe u transplantua. Siç më thanë mjekët 30 vjet më vonë, duhet të ketë qenë një ndeshje perfekte”, tha ai.

Ai tha se zemra e re e lejoi atë të kthehej shpejt në “cilësinë e jetës”. Ajo luante tenis dhe volejboll dhe punonte me kohë të plotë.

Ai merret edhe me paragliding

Në vitin 1996 u martua me Petrën, pati djemtë Guido dhe Iva, ndërsa sot merret edhe me paragliding.

Operacioni i tij ishte i 107-ti i këtij lloji në Harefield. E para u krye nga Sir Magdi Yakub në vitin 1980 dhe që atëherë qendra ka transplantuar mijëra zemra.

Dr Fernando Riesgo Gil, kardiolog dhe kreu i Shërbimit të Transplantit të Zemrës në Spitalin Harfield, tha: “Është një lajm fantastik që një nga pacientët tanë të hershëm vazhdon të jetojë një jetë të plotë dhe të lumtur për shumë kohë pas transplantimit të tij.”

Sipas Shërbimit Shëndetësor Britanik, javën e kaluar ishin 7,314 të rritur në listën aktive të pritjes së transplantit në Mbretërinë e Bashkuar, nga të cilët 248 ishin pacientë nën moshën 18 vjeç.

“Fatkeqësisht, shumë nga ata njerëz do të vdesin në listën e pritjes sepse ne kemi mungesë të dhuruesve të organeve në këtë vend,” paralajmëroi Dr. Gil. “Shpresoj që historia e Bertit të shërbejë si një nxitje që njerëzit të konsiderojnë regjistrimin si dhurues organesh, duke dhuruar jetën e tyre”, tha doktori.

Të fundit