26/05/2024
12.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Presidentja e Komisionit Evropian sot viziton Shkupin

 • Mbështetja për integrimin evropian, marrëveshja FRONTEKS dhe përballja me
  krizën energjetike janë në fokus të vizitës në vend të presidentes së Komisionit
  Evropian, Ursula von der Leyen. Pas një vonese katërvjeçare, Shkupi dhe Brukseli
  sot nënshkruajnë marrëveshjen FRONTEKS, e cila ka të bëjë me mbrojtjen e
  kufijve.Dispozitat e marrëveshjes tashmë janë duke u zbatuar në kufirin e
  Maqedonisë së Veriut, por nënshkrimi zyrtar ende nuk ka ndodhur për shkak të
  vetos bullgare. Pasi Maqedonia dhe Bullgaria dhanë deklarata të njëanshme në
  Konferencën Ndërqeveritare në korrik me kuptimin e gjuhës maqedonase, tani
  Sofja po jep dritën jeshile. Ky është dokumenti i parë që shteti e nënshkruan me
  Bashkimin Evropian në gjuhën maqedonase.
  “Nënshkrimi i marrëveshjes për statusin e FRONTEX paraqet një hap tjetër
  në thellimin e marrëdhënieve ndërmjet BE-së dhe Maqedonisë së Veriut. Do
  të sjellë përfitime praktike duke përmirësuar sigurinë kufitare të vendit.
  Marrëveshja është në gjuhën maqedonase, si dhe në të 24 gjuhët e BE-së dhe
  të gjitha versionet gjuhësore janë njëlloj të vlefshme”, njoftojnë nga Misioni i
  BE-së në Shkup.
  Siç thuhet në njoftimin e delegacionit të BE-së në Shkup, von der Leyen do të
  theksojë rëndësinë që Bashkimi i jep rajonit, si dhe përkushtimin për perspektivën
  evropiane të vendeve të Ballkanit Perëndimor. Megjithatë, tema qendrore do të jetë
  energjetika.
  “Von der Leyen do të paraqesë mbështetjen shtesë që BE do t’i japë
  Maqedonisë së Veriut dhe rajonit për të ndihmuar në zbutjen e ndikimeve të
  krizës aktuale energjetike. Duke punuar së bashku, BE-ja dhe Maqedonia e
  Veriut do të përpiqen të trajtojnë sfidat aktuale në sektorin e energjisë dhe të
  zvogëlojnë ndikimin e tyre ndaj vendit dhe qytetarëve të tij”, thonë nga
  Misioni i BE-së në Shkup.
  Shkupi është ndalesa e parë e turneut ballkanik të Von der Leyen. Ajo nesër do të
  udhëtojë për në Prishtinë dhe Tiranë, ndërsa të shtunën do ta vizitojë edhe
  Sarajevën, Beogradin dhe Podgoricën

Të fundit