18/05/2024
22.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Problemet shëndetësore që mundet ti kërcënojnë ato që ndodhen në nëndetëse: ‘Nuk është vetëm oksigjen’

Për momentin, nuk dihet ende vendndodhja e nëndetëses Titan, e cila u drejtua drejt rrënojave të Titanikut dhe as gjendja shëndetësore e ekuipazhit të saj. ata janë bllokuar në thellësitë e oqeanit në një nëndetëse të vogël dhe të ngushtë që po i mbaron oksigjeni.

Ken Ledez, një ekspert në mjekësinë hiperbarike, tha për BBC se nuk ishte vetëm mungesa e ajrit që kërcënonte ata në nëndetëse. Anija mund të ketë humbur energjinë elektrike, gjë që mund të krijojë probleme në kontrollin e sasisë së oksigjenit dhe dioksidit të karbonit në nëndetëse.

Ndërsa nivelet e oksigjenit ulen, përqindja e dioksidit të karbonit të thithur nga ekuipazhi rritet dhe kjo mund të ketë pasoja fatale. “Ndërsa nivelet e dioksidit të karbonit rriten, ai bëhet një qetësues, si një gaz anestetik, dhe do ta vë në gjumë ekuipazhin,” tha Ledez.

Ish-kapiteni i nëndetëseve të Marinës Mbretërore Ryan Ramsey analizoi pamjet e brendshme të Titanit në internet dhe tha se nuk e kishte parë sistemin e heqjes së dioksidit të karbonit, i njohur si pastrues. “Ky, për mua, është problemi më i madh i të gjithëve,” thotë Ramsey.

Përveç kësaj, ekuipazhi është i ekspozuar ndaj rrezikut të hipotermisë, d.m.th., temperaturës së trupit shumë të ulët. Ramsey thotë se temperatura e ujit, nëse nëndetësja është në shtratin e detit, është rreth 0 gradë. Dhe nëse humbasin energjinë, ata nuk do të jenë në gjendje të ngrohin nëndetësen.

Nëse ekuipazhi preket nga hipotermia, nëse nuk ka oksigjen të mjaftueshëm dhe nëse dioksidi i karbonit grumbullohet në kabinë, pyetja është nëse ata do të jenë në gjendje të dërgojnë thirrje për ndihmë, domethënë të përpiqen të kontaktojnë misionin e kërkim-shpëtimit, për shembull duke goditur trupin e nëndetëses në intervale të rregullta.

“Nëse ata humbasin mendjen, ata nuk do të jenë në gjendje të bëjnë shumë,” tha Ledez. Edhe pse Roja Bregdetare ka paralajmëruar se ekuipazhit ka të ngjarë të mos ketë oksigjen, ata në bordin e nëndetëses mund të bëjnë disa gjëra për të mbajtur furnizimin.

Ramsey shprehet se në atë situatë do të ishte e mençur të ngadalësoni frymëmarrjen, megjithëse ai pranon se është shumë e vështirë ta bëni këtë në rrethana stresuese.

Sa i përket ushqimit dhe ujit, roja bregdetare thotë se ekuipazhi kishte “racione të kufizuara” në bord, por nuk mund të thoshte se sa. Pavarësisht gjithë këtyre sfidave, Ledez beson se operacioni i kërkim-shpëtimit nuk duhet të braktiset para kohe, duke shtuar se ekuipazhi mund të mbijetojë për ca kohë edhe me nivele të ulëta oksigjeni.

Të fundit