21/07/2024
27.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Rritje të paprecedentë çmimesh në 2 javët e fundit! Ja sa më të shtrenjta janë këto produkte

Dy javët e fundit është vërejtur rritje e paparë e çmimeve në shumë produkte në tregje. Duke qenë se kjo rritje është sistematike, besojmë se nuk bëhet fjalë për inflacion, por për një veprim të koordinuar për rritjen e çmimit të shumë produkteve, me pretekstin e inflacionit apo të ndërprerjeve të zinxhirëve të furnizimit. Indikativisht, shumë tregje kanë të njëjtat çmime të rritura për shumë produkte, edhe pa asnjë qindarkë diferencë, gjë që tregon një shoqëri monopoli. Normalisht, këto aktivitete jo-tregtare as nuk janë të njohura për autoritetet kompetente dhe as nuk dinë çfarë veprimi duhet të ndërmarrin. Prandaj, ueb shërbimi Cenometar.mk në emër të popullit merr përsipër të informojë për këto veprime jotregtare, monopoliste që kufizojnë përfitimin ushtarak. Për një ilustrim më të mirë,

Akullore – rritje për 43 denarë, çmim monopolist 399 denarë, pothuajse në të gjitha marketet
Vezët – shabllon 30 – çmimet për festa u rritën mesatarisht 48 denarë!
Mishi i grirë – rritje për 10 denarë
Mishi i freskët i viçit – rritje e pabesueshme mesatarisht 84 denarë!
Birra – sërish më e shtrenjtë për 10 denarë për litër!
Letër higjienike – 10 copë, tre shtresa – rritet mesatarisht për 42 denarë
Sheqeri – rritje për 16 denarë mesatarisht!
Kosi – rritje mesatarisht 10 denarë!
Gjalpi – rritje prej 10 denarë mesatarisht!
Domatet – festive – mbi 50 denarë më shtrenjtë!
Vaj ushqimor – rritje mesatare mbi 40 denarë!

Në rastin e vajit të gatimit, më simptomatikja është se – në marketet ku është rreth 2 euro nuk është në rafte, ndërsa në disa markete të tjera është rreth 2.5 euro është në dispozicion për të blerë.

Një rritje e tillë e sinkronizuar e çmimeve, e artikujve që nuk kanë lidhje me zinxhirët e furnizimit apo presionet inflacioniste, mund të interpretohet vetëm si një monopolizim i sinkronizuar, i heshtur, i çmimeve, mbi kurrizin e qytetarëve. Autoritetet tona financiare nuk e kuptojnë konceptin përmes të cilit grabiten njerëzit dhe as dinë ta parandalojnë.

Të fundit