13/07/2024
24.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Spasovski: Forcimi i sistemit arsimor dhe kontrollit prindëror mbi fëmijët

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, ka thënë se forcimi i sistemit të kontrollit në institucionet arsimore, ngritja e nivelit arsimor dhe forcimi i shërbimeve profesionale që do të kujdesen për shëndetin mendor të fëmijëve, do të ndihmonte më shumë në procesin e parandalimit të rasteve të përgjegjësisë penale te të miturit. Ai tha se kjo është e nevojshme që prindërit të marrin përgjegjësi serioze në kontrollin e fëmijëve.

Spasovski tha se do të ketë një debat të gjerë i cili do të ndihmonte këtë proces. Sipas tij, ndalimi i rrjeteve sociale dhe ulja e kufirit të moshës për përgjegjësi penale për të miturit janë pjesë e propozimeve të publikut, pas ngjarjeve në Serbi.

“Mendimi im personal është të hapet një debat i gjerë dhe të marrim mendime dhe mos të marrim ndonjë vendim të udhëhequr nga emocionet, por nga arsyeja, ajo që është racionale në një moment për të qenë në gjendje për të bërë atë. Pra, mendoj se kur bëhet fjalë për sigurinë, i’a vlen të merren parasysh dhe të pranohen të gjitha opsionet që do të përmirësojnë sigurinë”, tha Spasovski.

Sipas tij, prindërit kanë përgjegjësi serioze në atë pjesë, duke i’u referuar kontrollit ndaj fëmijëve në lidhje me qasjen në internet, media sociale e të ngjashme.

“Megjithatë, si prindër, secili prej nesh ka një përgjegjësi serioze në këtë fushë. Le të mendojmë seriozisht nëse dhe kur është kufiri në të cilin do t’i lejojmë fëmijët të kenë telefona inteligjentë dhe qasje në internet. Sepse ne ende shohim se një qasje e tillë nga të gjithë ne si qytetarë kontribuon thjesht për t’u dhënë fëmijëve të ashtuquajturat armë në duart e tyre. Koha e zhvillimit të teknologjisë i bën të mundura të gjitha ato aktivitete. Dhe ne nuk duhet të bëjmë një hap prapa tani drejt zhvillimit të shoqërisë. Megjithatë, duhet të krijojmë kushte që do të garantojnë sigurinë në atë fazë”, theksoi Spasovski, ministër i Punëve të Brendshme.koha.mk

Të fundit