22/07/2024
18.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Trençevska pret nga deputetët ta mbështesin propozim ligjin për mbështetje financiare

Pakoja e re e masave antikrizë në vlerë mbi 350 milionë euro përfshin mbështetje financiare për kategoritë e rrezikuara sociale të qytetarëve. Propozim ligji për mbështetje financiare është miratuar nga Qeveria dhe ka hyrë në procedurë kuvendore. Besoj se do të mbështetet nga të gjithë deputetët, duke e pasur parasysh se bëhet fjalë për kategorinë më të cenueshme të qytetarëve në shtet.

Këtë e theksoi ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska, në emisionin e mëngjesit në RTVM, në kontekst të pakos së re qeveritare të masave antikrizë.

Ministrja potencoi se mbi 170 mijë qytetarë janë të mbuluar nga mbështetja financiare. Pagesa do të bëhet brenda datës 5 të muajit, duke filluar nga nëntori, për katër muajt e ardhshëm. Pagesa e mbështetjes financiare do të bëhet pa paraqitur kërkesë nga ana e tyre, bazuar në listat e përfituesve të mbështetjes financiare, të hartuara në bazë të të dhënave nga evidenca e institucioneve.

“Janë përfshirë përfituesit e të drejtës së sigurimeve shoqërore, përfituesit e një kompensimi të veçantë, përfituesit e së drejtës për dëmshpërblim për shkak të aftësisë së kufizuar, personat me aftësi të kufizuara dhe ndryshimet e përhershme shëndetësore, të cilët përdorin kompensimin për ndihmë dhe kujdes nga një person tjetër dhe nuk përdorin e drejta në kompensim janë përfshirë për shkak të aftësisë së kufizuar, pa pasur nevojë për kontroll kontrollues, prindër të vetëm të cilët janë të regjistruar përfitues të ndihmës minimale të garantuar, përfitues të së drejtës për pension deri në 14.000 denarë, përfitues të së drejtës në kompensim për dëme fizike dhe persona të papunë-përfitues të së drejtës për sigurim material në lloj të kompensimit monetar”, nënvizoi Trençevska.

Në ueb faqen e Ministrisë së Punës së Politikës Sociale, Fondi i sigurimit pensional dhe invalidor dhe Agjencia për punësim do të publikojnë lista të shfrytëzuesve të ndihmës financiare dhe secili që nuk do të jetë në listë dhe konsideron se duhet të jetë shfrytëzues, theksoi ministrja Trençevska, mund të paraqesë kundërshtim, për të cilin do të formohet Komisioni që do të vendosë për kundërshtimet.

“Si Qeveri dhe Ministri dikasteriale e ndjekim situatën në vend, po bëhen analiza, nëse do të përcaktohet nevoja për një paketë të re masash dhe nevoja për të mbështetur një target grup specifik që është ende i cenueshëm, do të miratojmë. masa shtesë”, tha Trençevska.

Theksoi se sistemi pensional është stabil dhe se pensionet do të vazhdojnë të paguhen rregullisht dhe në kohë si deri më tani.zhurnal.mk

Të fundit