17/06/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

VMRO-DPMNE: Kovaçevski konsensus është dashur të kërkojë më herët, kur qytetarët protestuan kundër kushteve bullgare

Kur Kovaçevski flet për konsensus, duhet të kujtojë se është dashur të kërkojë konsensus kur dhjetëra mijëra qytetarë protestuan kundër kushteve që ai i pranoi, por ai i shpërfilli, akuzojnë sot nga VMRO-DPMNE.

Nga OBRM-PDUKM thonë se Kovaçevski duhej të kishte menduar për një konsensus të përgjithshëm, të cilin qytetarët, ekspertët dhe VMRO-DPMNE-ja e paralajmëruan dhe i dhanë dorën e ndihmës, por ai me arrogancë i refuzoi.

“Kovaçevski, Osmani dhe Mariçiq i zhvilluan negociatat në stilin “Unë, babi dhe vëllai”, dhe nga ana tjetër, Bullgaria përfshiu të gjithë kapacitetin e saj diplomatik, institucional dhe ekspert. Dhe për shkak të kokëfortësisë dhe dritëshkurtësisë së Kovaçevskit, sot Maqedonia duhet të ndryshojë Kushtetutën nën diktimin bullgar dhe në të njëjtën kohë nuk ka garanci institucionale evropiane se Bullgaria nuk do të vendosë kushte të reja, nuk do të ketë ndryshime në tekstet shkollore dhe narrativat historike, se nuk do të ketë negociata të pafundme apo rinacionalizim”.

Kovaçevski i shtrirë në plazh, mjafton të shikojë mesazhet e shtetarëve bullgarë nga Ilindeni dhe do të shohë se Bullgaria jo vetëm që njofton kërkesa të reja, por edhe mohon drejtpërdrejt identitetin dhe historinë maqedonase. Kovaçevski heshti për këtë dhe nuk e dënoi, gjë që tregon se është dakord me Radevin dhe kolegun e tij Denkov. Besojmë gjithashtu se Kovaçevski di të lexojë, kështu që ai mund të kontrollojë se askush nga Evropa nuk garanton kushte të reja nga Bullgaria që ndikojnë në identitetin maqedonas”, thuhet në kumtesën e sotme të VMRO-DPMNE-së.

Të fundit