13/07/2024
24.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

BE vendos rregulla të reja në internet për të frenuar përmbajtjen e paligjshme

Njësia e alfabetit Google, Meta dhe platforma të tjera të mëdha në internet do të duhet të bëjnë më shumë për të trajtuar përmbajtjen e paligjshme ose do të rrezikojnë gjoba të mëdha sipas rregullave të reja të internetit për të cilat është rënë dakord ndërmjet vendeve të Bashkimit Evropian dhe ligjvënësve të BE-së.

Sipas mediave të huaja, marrëveshja erdhi pas më shumë se 16 orësh negociatash.

Muajin e kaluar, shefja antitrust e BE-së Margrethe Vestager, fitoi mbështetjen nga blloku 27-vendesh dhe ligjvënësit për rregullat historike të quajtura Akti i Tregjeve Dixhitale (DMA) që mund të detyrojnë Google, Amazon, Apple, Meta dhe Microsoft të ndryshojnë praktikat e tyre kryesore të biznesit në Evropë.

Ligjvënësja e BE-së, Dita Charanzova, e cila kishte bërë thirrje për rregulla të tilla tetë vjet më parë, e përshëndeti marrëveshjen.

“Google, Meta dhe platforma të tjera të mëdha online do të duhet të veprojnë për të mbrojtur më mirë përdoruesit e tyre. Evropa e ka bërë të qartë se ata nuk mund të veprojnë si ishuj dixhitalë të pavarur”, citohet të ketë thënë ajo në një deklaratë.

Ndërkohë në një deklaratë, Google tha: “Ndërsa ligji finalizohet dhe zbatohet, detajet do të kenë rëndësi. Ne mezi presim të punojmë me politikëbërësit për të marrë detajet e mbetura teknike të duhura për të siguruar që ligji të funksionojë për të gjithë”.

Sipas DSA, kompanitë përballen me gjoba deri në 6% të qarkullimit të tyre global për shkeljen e rregullave, ndërsa shkeljet e përsëritura mund t’i ndalojnë të bëjnë biznes në BE.

Rregullat e reja ndalojnë reklamat e synuara që synojnë fëmijët ose të bazuara në të dhëna të ndjeshme si feja, gjinia, raca dhe opinionet politike.

Modelet, të cilat janë taktika që mashtrojnë njerëzit në dhënien e të dhënave personale kompanive në internet, do të ndalohen gjithashtu.

Të fundit