25/07/2024
18.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Deri më tani në Greqi nuk ka asnjë rast të dyshuar të fruthit

“Deri më tani në vendin tonë nuk është regjistruar asnjë rast i dyshimtë i fruthit”, tha Organizata Kombëtare e Shëndetësisë Publike të Greqisë dhe shtoi se në bashkëpunim me organizatat evropiane dhe OBSH-në po monitorojnë nga afër situatën, tha korrespondenti i MIA-s nga Athina.

Paralelisht, këshillohen qytetarët të ndjekin udhëzimet e mjekëve në rast të skuqjes apo dëmtimit të pazakontë të lëkurës.

Ata sqarojnë se rasti i parë i fruthit është regjistruar në fillim të këtij muaji në Britaninë e Madhe tek një person i kthyer nga Nigeria dhe që nga ajo kohë ka pasur raste sporadike në vende të tjera evropiane – Portugali, Spanjë, Itali.
Ata shtojnë se sëmundja transmetohet nga personi në person përmes kontaktit me lezione të lëkurës, lëngjeve trupore dhe/ose objekteve të kontaminuara të pacientit, si dhe përmes pikave të frymëmarrjes pas kontaktit të zgjatur të afërt për një distancë të shkurtër, simptomat përfshijnë ethe, dhimbje koke, rraskapitje. , dhe më shpesh shfaqen dhe një skuqje karakteristike një deri në pesë ditë pas fillimit të simptomave.
-Megjithëse nuk ka terapi të veçantë, shumica e pacientëve shërohen plotësisht brenda pak javësh. Shfaqja e rasteve në Britaninë e Madhe pa udhëtime paraprake, si dhe shfaqja e rasteve sporadike në vende të tjera evropiane tregojnë se sëmundja ka gjasa të përhapet në komunitet. Theksohet se në bazë të të dhënave aktuale epidemiologjike, rreziku për popullatën e përgjithshme është i ulët, pasi sëmundja është zakonisht e lehtë dhe vetëkufizuese, me një përhapje relativisht të vogël, sipas Organizatës Kombëtare të Shëndetit Publik të Greqisë.

Të fundit