12/04/2024
15 C
Tetovo

Të tjera lajme

Masakra në Gaza, zyrtarët e lartë të BE-së dënojnë sulmin ndaj civilëve: Të nisin hetimet!

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres tha se vrasja e
mbi 100 personave ndërsa ishin duke pritur ndihma humanitare në Gazë, është
një situatë për të cilën mund të kërkohet he!m i pavarur. Ai tha se është i
“shokuar” nga episodi i fundit në lu&ën izrael-Hamas, në të cilën, sipas
autoriteteve pales!neze janë vrarë mbi 30.000 njerëz. Duke iu përgjigjur pyetjeve
për dësh!min e Këshillit të Sigurimit për të miratuar një rezolutë që bën thirrje
për armëpushim, Guterres tha se thellimi i ndasive gjeopoli!ke “e ka
transformuar fuqinë e vetos në një instrument efek!v për paralizë të Këshillit të
Sigurimit”.
“Jam krejtësisht i bindur që ne na duhet një armëpushim humanitar dhe neve na
duhet lirim i menjëhershëm i pengjeve, dhe që neve na duhet një Këshill i
Sigurimit që mund t’i arrijë këto objek!va”, tha Guterres. Sipas autoriteteve
pales!neze, forcat izraelite hapën zjarr mbi më shumë se 100 pales!nezë.
Të paktën 112 persona u vranë dhe mbi 280 u plagosën në inciden!n në qyte!n e
Gazës, sipas autoriteteve. Hamasi tha se diçka e !llë mund të rrezikojë bisedimet
në Katar, me qëllim arritjen e një armëpushimi dhe lirimin e pengjeve. I pyetur
nëse beson që ky incident mund të vësh!rësojë bisedimet, presiden! amerikan,
Joe Biden, tha “e di që po”. Mjekët në Gaza thanë që nuk kanë mundur të
përballojnë valën e njerëzve të plagosur. Ushtria izraelite ka hedhur poshtë akuzat
e Hamasit, dhe ka thënë se ka pasur kamionë që kanë qenë duke operuar nga
kontraktorë privatë, në kuadër të operacionit për ofrim të ndihmës aq të
nevojshme.
Sipas një ushtari, në atë zonë ka patur dy incidente dhe në njërin prej tyre, turma
iu afrua ushtarëve, dhe këta të fundit u ndjenë të rrezikuar, prandaj kanë hapur
zjarr duke vrarë një numër njerëzish. Departamen! amerikan i Shte!t ka thënë se
është duke kërkuar urgjen!sht informacion për inciden!n, e po ashtu edhe
Ministria e Jashtme e Francës.TV KOHA

Të fundit