25/04/2024
8.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Ndahet nga jeta Robert Badenter, krijuesi i “shumicës së Badenterit” në Maqedoni

Ish-ministri francez i Drejtësisë Robert Badenter ka vdekur sot në moshën 95-vjeçare.

Badenteri u bë pjesë e jetës së përditshme politike në Maqedoni me të ashtuquajturën shumicë Badenter, e cila filloi të aplikohet pas konfliktit ushtarak në vitin 2001 dhe parasheh përfshirjen e komuniteteve pakicë etnike në marrjen e vendimeve të rëndësishme.

Ai ishte kryetar i komisionit të arbitrazhit në Konferencën e Paqes për Jugosllavinë në vitin 1991, raportojnë mediat franceze. Në kohën e shpërbërjes së Jugosllavisë ai drejtoi të ashtuquajturin Komisioni Badenter, i cili në dhjetor 1991 shpalli mendimin se RSFJ ishte në proces shpërbërjeje, në bazë të të cilit, më 15 janar 1992, shtetet evropiane. Komuniteti Ekonomik (KEE) njohu pavarësinë shtetërore të Kroacisë dhe Sllovenisë brenda kufijve ekzistues.

Në karrierën e tij të gjatë juridike dhe politike, Badenter bëri fushatë për heqjen e dënimit me vdekje në Francë, i cili u arrit në 1981. Ai ishte profesor i drejtësisë në Sorbonë dhe kryetar i Këshillit Kushtetues francez.
Ai ishte një intelektual hebre dhe ministër në qeverinë socialiste, babai i të cilit vdiq në një kamp përqendrimi gjerman, Badenter ishte objektiv i sulmeve të shumta nga e djathta franceze, disa prej të cilave ishin antisemite. sd/

Të fundit