25/04/2024
8.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Thirrje nga UNICEF-i për prindërit: Mbroni fëmijët tuaj ashtu siç ju kanë mbrojtur prindërit tuaj në të kaluarën

UNICEF është i shqetësuar nga numri në rritje i rasteve të kollës së mirë në vend dhe lajmet për rastet e fruthit në rajon dhe i bashkohet thirrjes së ekspertëve shëndetësorë për prindërit dhe kujdestarët që të vaksinojnë fëmijët që humbasin vaksinimin.

-Falë përqindjeve të larta të vaksinimit në të kaluarën, prindërit sot kanë fatin të rriten pa pasur kurrë vdekjen e një anëtari të familjes ose shokun ose pa vuajtur pasojat e përjetshme të sëmundjeve të tilla si fruthi ose poliomieliti. Epidemia aktuale e kollës së mirë na kujton rëndësinë e mbajtjes së mbulimit të rregullt të vaksinimit të fëmijëve mbi 90-95% për të arritur imunitetin e tufës. Vetëm duke arritur imunitetin e tufës mund të mbrojmë ata që nuk mund të vaksinohen si foshnjat e vogla ose njerëzit me imunitet të dobët. Për të mbrojtur fëmijët dhe komunitetet, është e rëndësishme që të gjithë fëmijët që për çfarëdo arsye humbasin vaksinën sipas orarit kombëtar të imunizimit, të marrin vaksinën. Vaksinimi është një nga masat më efektive për të mbrojtur fëmijët dhe komunitetet nga sëmundjet e rënda. Vaksinat janë vërtetuar se janë të sigurta dhe globalisht çdo vit ato shpëtojnë jetën e 2 deri në 3 milionë fëmijëve nga sëmundjet e rënda. Vaksinimi i fëmijëve është një përgjegjësi kolektive. Ne u bëjmë thirrje prindërve dhe kujdestarëve: t’u jepni fëmijëve tuaj mbrojtjen që ju kanë ofruar prindërit tuaj në të kaluarën. Ju keni fuqinë për të mbrojtur fëmijën tuaj, fëmijët e tjerë dhe komunitetin nga sëmundjet e parandalueshme me vaksina që janë provuar të sigurta dhe shumë efektive, thuhet në apelin e UNICEF-it.

Të fundit