17/06/2024
23.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pas Vitit të Ri sërish do shtrenjtohet rryma

Edhe nëse pas Vitit të Ri do të ketë rritje të çmimit të rrymës, ai do të jetë minimal. Kostot e prodhimit të energjisë elektrike janë ulur ndjeshëm dhe me ndihmën e shtetit është ulur çmimi i shitjes, sigurojnë Elektranat e Maqedonisë së Veriut (EMV). Shteti pret ndihmë për të mbuluar nevojat e tij për energji nga Bashkimi Evropian. Në ndërkohë, në kushtet e rritjes së përshpejtuar të inflacionit, Banka Qendrore sërish e rriti normën bazë të interesit, për të ndikuar në politikën e interesit të bankave dhe për të stimuluar kursimin në denarë. Drejtori i përgjithshëm i SH.A. EMV, Vasko Kovaçevski, tha dje se me investimet e bëra në periudhën e kaluar në pajisje personale dhe me punën e minierave të EMV, me racionalizimin dhe funksionalizimin e kostove, çmimi i prodhimit të TEC “Manastir” është ulur në rreth 58 deri në 60 euro për megavat orë energji elektrike të prodhuar.

“Mirëpo, çmimi i energjisë elektrike që ofron EMV nuk varet vetëm nga REK “Manastir”, por edhe nga objektet tona të tjera, disa prej të cilave punojnë me naftë. Prandaj, sa do të jetë çmimi i energjisë elektrike, nëse ka, do të varet nga çmimet në bursë të naftës, por edhe të gazit natyror, i cili do të jetë i nevojshëm nëse termocentrali përfshihet në sistem”, tha Kovaçevski. gjatë vizitës së sotme në minierën “Suvodoll”.

Ai theksoi se nga miniera “Suvodoll” aktualisht po prodhohen rreth 15 mijë tonë thëngjill dhe po transportohen në REK “Manastir”, duke theksuar se për prodhimin e energjisë elektrike në ditë nevojiten 6.000 tonë thëngjill për secilin prej blloqet e Kombinatit, pra rreth 18.000 ton nëse do të punonin të tre blloqet. Komisionari evropian për Zgjerim, Oliver Varheji, deklaroi se po punohet në kërkesat e Maqedonisë së Veriut dhe vendeve të tjera për ndihmë për mbulimin e nevojave energjetike. Pas paralajmërimeve se presidenti Stevo Pendarovski ka kërkuar nga Komisioni Evropian që të ndihmojë Maqedoninë e Veriut për kompensimin e çmimit të energjisë elektrike nga Bullgaria, komisioneri evropian sot në një konferencë për media u përgjigj se është i njohur me kërkesën dhe se po punojnë për “paket më të gjerë të shpëtimit”.

Të fundit