13/04/2024
16 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pendarovski: Argumentet e Bullgarisë nuk kuptohen, shanset për heqjen e vetos bullgare janë më pak se 50%

Presidenti i vendit, Stevo Pendarovski mendon se shanset për heqjen e vetos bullgare janë më pak se 50% dhe kjo për arsye siç thotë ai, të qasjes bullgare në negociata.

“Kjo është kryesisht për shkak të sjelljes së palës tjetër. Unë gjithashtu mbështeta qasjen e re. Petkov bëri disa gjëra dhe e ndau të gjithë dypalëshin në pesë tema dhe çështja e historisë ishte vetëm një nga temat. Ai i bëri të gjitha në një mënyrë të bukur dhe ne folëm për shumë tema. Shanset po bien, sepse fatkeqësisht pala bullgare në muajin e fundit dëshiron ta kthejë historinë në derë të madhe. Nuk mendoj se Petkov, por faktorë të tjerë brenda dhe jashtë qeverisë bullgare kanë ndikim”, tha Pendarovski në emisionin “Samo Intervju”.

Sipas tij, shqetësimi i marrëdhënieve ka nisur pasi ai ka pritur në një takim përfaqësuesit e “OMO Ilinden Pirin”.

“Morëm një breshëri fyerjesh dhe sulmesh. Ata iu kthyen fjalorit të vjetër bullgar. Petkov u sulmua frontalisht në qeveri dhe ai duhej të forconte referencën e tij politike,” tha Pendarovski.

Presidenti theksoi se asnjë shtet anëtar i BE-së nuk i kupton argumentet bullgare.

“Nuk bazohen në një axhendë të thjeshtë. Ajo që më shqetëson është se nuk shoh një fokus real të BE-së mbi problemin. Ata nuk ishin mjaftueshëm aktivë se Europa është një projekt gjeostrategjik. Evropa gjithmonë ka qenë dhe ka filluar si një projekt paqeje, madje as lufta në Ukrainë nuk duhet të ndodhë për të hyrë në BE”, mendon Pendarovski për ndikimin e Unionit në zgjidhjen e kontestit me Bullgarinë.

Të fundit