13/07/2024
24.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Qytetarët e mashtruar nga qeveria: Kanë paguar të paktën nga 5000 euro për fotovoltaikë, kurse subvencionet e premtuara nuk janë

Muajin e kaluar Ministria e Ekonomisë ka bërë thirrje publike për subvencione për fotovoltaikë të instaluar për amvisëri, por kushti për kthimin e një pjese të investimit është që ato të vendosen nga 1 janari i këtij viti.

Bekteshi, Boçvarski dhe Kovaçevski harruan se edhe në gjashtë muajt e mëparshëm qytetarët i kanë ngritur me shpejtësi sistemet e tilla për shkak të premtimit se përveç lehtësimit në procedurat e lejes do të marrin edhe lehtësim financiar.

Qytetarët që vendosën të parët fotovoltaikë ndihen të mashtruar nga qeveria.

– Unë personalisht jam i motivuar sepse si unë edhe shumë familje të tjera janë “mashtruar” nga Qeveria. Bëhet fjalë për fushatën dhe vlerësimet që në periudhën maj-qershor 2022 janë lëshuar nga kryeministri dhe të gjithë përfaqësuesit e qeverisë për vendosjen e fotovoltaikëve për amvisëritë me ndryshimin e ligjit: fuqia 6 KW, lehtësimi i procedurës. dhe subvencione prej rreth 60.000 denarë. Të gjitha premtimet janë realizuar përveç pjesës së subvencioneve për të cilat nuk është dhënë shpallja publike në Ministrinë e Ekonomisë gjatë gjithë vitit 2022.

Është e pasaktë nga ana e Qeverisë dhe Ministrisë së Ekonomisë që në prill 2023 të shpallen subvencionet dhe për dhjetë ditë në të njëjtin muaj të shfaqet shpallje për subvencione me kusht për fotovoltaikë të instaluar pas datës 1.1.2023. Po harrohen të gjitha amvisëritë që u premtuan nga qershori i vitit 2022 dhe njëkohësisht investimi i tyre u shfrytëzua për t’u mburrur me suksesin e masës dhe të projektit – theksoi për “A1on” Oliver Simjanov, qytetar i revoltuar.

Në mesin e korrikut ka instaluar fotovoltaikë me fuqi 5.5 KW për një shumë prej 5400 euro ose 1000 për kilovat fuqi.

– Gjithçka ishte në rregull, ka pasur koncesione me leje, kemi marrë një metër nga EVN. Gjithçka po shkonte mirë, por ajo që premtuan politikanët iku. Në dhjetor kemi nënshkruar marrëveshje me EVN-në për të marrë tepricën. Qeveria duhet të jetë parimore, që subvencioni të jetë i vlefshëm nga 1 korriku 2022, sepse gjatë atyre gjashtë muajve shumë qytetarë kanë instaluar fotovoltaikë pikërisht për shkak të subvencioneve të premtuara”, ka shtuar Simjanov.

Të fundit