15/06/2024
18.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Sot do të flitet në Gjykatën Kushtetuese për Marrëveshjen e Prespës

Çështja për të cilën kontestohet Dekreti dhe Marrëveshja e Prespës do të diskutohet sot në seancën e Gjykatës Kushtetuese.

Nga Gjykata Kushtetuese informojnë se lënda është formuar nga iniciativat e parashtruara nga Todor Petrov, kryetar i Kongresit Botëror Maqedonas, Ivica Efremov dhe Steve Angelovski nga Manastiri, Solza Gërçeva dhe Tome Todorovski.

“Me disa pretendime në iniciativa, pretendohet se Dekreti për shpalljen e Ligjit për ratifikimin e Marrëveshjes Përfundimtare nuk është nënshkruar nga Presidenti i Republikës së Maqedonisë, gjë që e bën atë akt në kundërshtim me nenin 51 të Kushtetutës.

Pretendohet se me aktet kontestuese cenohet sundimi i ligjit, në një pjesë të iniciativave thuhet se Kryetari i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë nuk ka pasur kompetencë të konstatojë përgjegjësi se Presidenti i Republikës e ka shkelur Kushtetutën me duke mos firmosur dhe në situatën e dhënë, Presidenti i Shtetit nuk është penguar të kryejë funksionin, për t’u zëvendësuar nga Kryetari i Kuvendit, pra për të nënshkruar dekretin, me të cilin thuhet se neni 82 i shkelet edhe Kushtetuta.

Meqenëse Presidenti i Republikës nuk e ka nënshkruar Dekretin, thuhet se ligji i kontestuar nuk është i vlefshëm dhe nuk mund të prodhojë efekt juridik, gjegjësisht publikimi i ligjit pa nënshkrimin e Presidentit të Republikës së Maqedonisë është shkelje e rëndë e ligjit Kushtetuta”, thuhet në njoftimin e Gjykatës Kushtetuese.

Të fundit