18/06/2024
18.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Zjarrfikësit në RMV: Kemi mungesë të madhe të personelit, punojmë me 50 përqind të minimumit ligjor

Sindikata e Pavarur e Zjarrfikësve të Maqedonisë ka lëshuar një paralajmërim të ashpër për gjendjen e pasigurt të Njësive Territoriale të Zjarrfikësve në mbarë vendin.

Sindikata ka tërhequr vëmendjen për mungesën e madhe të zjarrfikësve profesionistë, duke vënë në rrezik të konsiderueshëm sigurinë e qytetarëve dhe mirëqenien e vetë zjarrfikësve.

Përgjigja e sindikatës vjen pas një njoftimi në media që theksonte rekrutimin e 600 oficerëve të rinj të policisë. Kjo ka bërë që sindikata e zjarrfikësve të adresojë mungesën kronike të zjarrfikësve në radhët e tyre, duke deklaruar se njësitë e tyre aktualisht po operojnë në një 50 për qind të varfër të niveleve minimale të personelit të mandatuar ligjërisht.

Ajo që është vërtet alarmante është fakti se mosha mesatare e zjarrfikësve brenda disa njësive është rreth 48 vjeç. Kjo ngre shqetësime për qëndrueshmërinë e këtyre njësive në vitet e ardhshme, pasi një pjesë e konsiderueshme e fuqisë punëtore mund të tërhiqet pa personel të mjaftueshëm me përvojë për të udhëhequr dhe trajnuar rekrutët e rinj. Deklarata e sindikatës nënvizon nevojën urgjente për një zgjidhje përpara se këto njësi të gjenden me staf joadekuat.

Sindikata e Pavarur e Zjarrfikësve të Maqedonisë nënvizon ndikimin e dëmshëm të kësaj krize të personelit në kryerjen e operacioneve për shpëtimin e jetës dhe mbrojtjen e pronës për qytetarët. Mungesa jo vetëm që rrezikon cilësinë e reagimeve emergjente, por gjithashtu rrezikon sigurinë dhe shëndetin e zjarrfikësve të përkushtuar, të cilët po përpiqen pa u lodhur të kompensojnë mungesën e personelit.

Në dritën e kësaj situate të rëndë, përfaqësuesit e sindikatës i kanë bërë një lutje të pasionuar Qeverisë së Maqedonisë dhe institucioneve të tjera relevante. Ata theksojnë nevojën urgjente për veprime të menjëhershme për të adresuar këtë problem përpara se të shpalosen pasoja të pakthyeshme. Mesazhi i sindikatës është i qartë: siguria e zjarrfikësve dhe qytetarëve nuk duhet të cenohet për shkak të mungesës kronike të fuqisë punëtore brenda Njësive Territoriale të Zjarrfikjes.

Ndërsa kjo thirrje urgjente kumbon në të gjithë vendin, ajo shërben si një kujtesë e fortë e rolit thelbësor që luajnë zjarrfikësit në mbrojtjen e jetës dhe pronës. Përgjegjësia për të korrigjuar këtë situatë bie plotësisht mbi supet e autoriteteve, të cilëve tani u kërkohet të marrin masa të shpejta dhe efektive për të siguruar që forcat zjarrfikëse të Maqedonisë të kenë personel adekuat dhe të përgatitur për të përballuar çdo emergjencë.

Të fundit