18/06/2024
27.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Java e dytë pa libra në RMV! Në shtetet Evropiane, ministrat japin dorëheqje! Çfarë pret Shaqiri !

 Sipas të dhënave te fundit të Byrosë së Prokurimit Publik, tekstet e reja për vitet shkollore 2023/24 dhe 2024/25 do të kushtojnë 16.5 milionë euro, krahasim me vitin e kaluar kur për të njejtin shërbim ku përfshihen përkthimi, shtypja dhe shpërndarja u dhanë 5.5 milionë euro. Tekstet shkollore do të mbulohen nga dy kompani, Europa 92 dhe Branko Gapon me të cilat Ministria e Arsimit dhe Shkencës ka lidhur kontrata për dy vite shkollore më 1 gusht të këtij viti. Kontrata me Europa 92 është për përkthim nga maqedonishtja në gjuhët e komuniteteve ndërsa kontrata e dytë ka të bëjë me shtypjen dhe shpërndarjen e teksteve për dy vite shkollore.

Sipas të dhënave nga Regjistri Qendror, pronarë i kompanisë Europa 92 Koçani e cila u themelua në vitin 1990 është Ratko Dimitrovski, ish zyrtarë i lartë i VMRO-DPMNE. Kjo kompani është e detyrat me ligj që tekstet t’i sigurojë për shkollat nga 1 shtatori, deri më 1 nëntor.

Tenderi i dytë me kompaninë “Ars Studio Tamara”, që ka të bëjë me përkthimin e teksteve shkollore nga maqedonishtja në gjuhët e komuniteteve tjera, ka vlerë prej 5.2 milionë eurosh ku vetëm 3.1 milionë euro janë të destinuara për përkthim nga gjuha maqedonase në atë shqipe ndërsa 1.5 milionë euro për përkthim nga gjuha maqedonase në atë turke. Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, ka siguruar se tekstet shkollore do të dorëzohen deri në fund të shtatorit për të gjitha klasat e arsimit fillor, përkatësisht për klasat e treta dhe të gjashta, të cilave shpërndarja u është vonuar për shkak të kurrikulave të reja në arsim.

“Për klasën e gjashtë kam njoftuar se Komisioni Kombëtar i Teksteve ka mbajtur mbledhje të enjten dhe nesër do të ketë edhe një mbledhje dhe kam informacion pozitiv se do të miratohen edhe tekstet e fundit. Dorëzimi i gjithçkaje për këtë vit do të përfundojë deri në fund të shtatorit”, tha Shaqiri më 11 shtator.

MASH edhe më parë kishte thënë se tekstet shkollore do të dorëzoheshin në afatin e duhur, pra deri më 1 shtator por as pas dy javësh nga fillimi i vitit shkollor nxënësit e klasës së tretë nuk i morën të gjitha tekstet, ndërsa në disa shkolla ka mungesa të librave edhe për klasën e dytë.

Për nxënësit e klasës së gjashtë ende nuk ka miratim për tekstet për gjithsej 10 lëndë mësimore dhe nuk është dorëzuar asnjë dorëshkrim për tekstin e historisë dhe shoqërisë. Teksti i matematikës ishte “në fazat përfundimtare të miratimit”, por do të duhet kohë për t’u përkthyer në gjuhë të tjera, sipas përgjigjes së ministrisë për Komisionin Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit. Ministria e Arsimit dhe Byroja për Zhvillimin e Arsimit arsyen e punës së papërfunduar, pra të teksteve shkollore të papërfunduara, e shohin si procedurë komplekse në shërbimin pedagogjik dhe Komisionin Kombëtar të Teksteve.

“Sipas akteve ligjore dhe nënligjore, aktivitetet në kompetencën tonë për prodhimin e teksteve shkollore, të përafruara me kurrikulën aktuale, kanë filluar dhe kryhen në kohë”, thuhet në përgjigjen e MASH. /koha/

Të fundit