15/06/2024
17.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

“JETOJMË ME 12.000 DENARË, MOS NA POSHTËRONI!” Pensionistës sërish në protesta

Pensionistët kërkojnë rritje lineare të pensioneve nga 3500 denarë dhe kërkojnë që Qeveria të mos i ‘poshtërojë’ në këtë krizë të rëndë ekonomike.

Protesta e djeshme e pensionistëve në Shkup, ku morën pjesë pensionistë nga mbarë vendi, filloi me kërkesën për dorëheqje të kryetares së Sindikatës së Pensionistëve të Maqedonisë, Stanka Trajkova. Pensionistët kërkojnë rritje lineare të pensioneve nga 3500 denarë dhe kërkojnë që Qeveria të mos i ‘poshtërojë’ në këtë krizë të rëndë ekonomike. “Këto kërkesa janë për të gjithë pensionistët nga mbarë Maqedonia. Le t’i japim këto pensione për të jetuar disa muaj. Si nuk u vjen turp, të rinjtë largohen. Shëndetësia, bujqësia nuk kanë shkuar askund. Na shkatërruan”, tha një protestues. “Unë marr 12.800 denarë, me ato para nuk mund të jetosh. Edhe 3500 denarë janë pak, të paktën 5000 denarë të rriten. Vdes natën, ngrihem ditën: s’di ku t’i jap paratë më parë, për rrymë, për ujë a për mbeturina?”, thanë pensionistët nga Velesi, Shtipi dhe qytete të tjera.

Pensionistët nuk planifikojnë të ndalojnë deri në plotësimin e kërkesave të tyre. Ata u thanë politikanëve se 300,000 votat e tyre vendosin gjithmonë fituesin e zgjedhjeve. “Ne kërkojmë 20 mijë denarë (324 euro) pension plus 3 mijë rritje, jo rritje lineare. Ku janë pensionistët me pension të madh, të solidarizohen me ata me pensione të vogla që humbën vendin e punës për shkak të falimentimit dhe marrin 9.000 denarë. Ja, kolegia merr 10.000 11.000, çfarë do të bëjë me këto. Vetëm tarifat ndaj shtetit janë kaq shumë. Ku shkojnë paratë tona? Shteti duhet të jep llogari, jo vetëm ata të marrin para. Gjyqtarët, avokatët, prokurorët duhet të mendojnë për këtë”, tha një pensioniste.

Protestuesit gjithashtu paralajmëruan se ata nuk do të ndalen vetëm me këtë protestë, por se do të vazhdojnë nëse kërkesat e tyre nuk plotësohen. “Ne nuk do të dorëzohemi. Ata nuk mund të na nënvlerësojnë. Jetojmë me 12 mijë denarë pension. Është e turpshme në shekullin e 21-të. Ne nuk do të dorëzohemi. Përshëndes kryetaren e shoqatës dhe do t’i them: ajo nuk mund të protestojë duke punuar në zyrë. Si duket kjo? Ajo duhet të jetë në krye të protestës. Ne do ta ndryshojmë atë. Ne nuk tërhiqemi”, tha ai. Pensionistët kërkojnë që pensioni minimal të jetë i barabartë me pagën minimale, e cila që nga marsi i vitit 2023 është 20 mijë denarë. (koha.mk)

Të fundit