15/06/2024
22.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pendarovski: Nuk kam parë asnjë fjalë me të cilën Kurti ta ketë fyer Maqedoninë apo popullin maqedonas

Unë kam një bashkëpunim jashtëzakonisht korrekt me kryeministrin e Kosovës Albin Kurti, jam takuar shumë herë në konferenca të ndryshme dhe nëse mund të them kështu, mund të them se ai ka një mendim të mirë për mua ashtu siç e kam unë për të, thotë presidenti Stevo Pendarovski. .

Vizita e Kurtit nuk ishte problematike në vetvete. Në vizitën e tij dhe në daljet e tij publike në Çair dhe Tetovë, nuk mund të shoh asnjë fjali me të cilën ai fyen Maqedoninë apo popullin maqedonas. Reagimi im ishte ndaj nikoqirëve të tij që u përpoqën përmes një ikonografie të tillë, tani po krijojnë një subjekt të ri politik, po përpiqen të bashkohen në opozitën shqiptare, supozoj se duan të profilizohen në këtë mënyrë para elektoratit të tyre potencial, theksoi Pendarovski. në daljen e sotme në TV Sitel, i pyetur për reagimet në një pjesë të bllokut shqiptar pas vizitës së Kurtit në vend.

Ai ka shpjeguar edhe qëndrimin e tij në lidhje me emërtimin e rrugës “Brigada e dytë maqedonase” në “Adem Demaçi”, të cilin, siç ka theksuar, nuk e ka kontestuar. Pendarovski është i habitur pse vetëm tani po i ndërrohet emri i rrugës.

Riemërtimi i rrugës në “Adem Demaçi” është i padiskutueshëm, sepse nëse bëhet fjalë për një njeri që ka jetuar dhe studiuar në Shkup për një periudhë të caktuar dhe ka jetuar pikërisht në atë rrugë, dhe nëse është fjala se kur ia ka dhënë Parlamenti Evropian. Çmimi Saharov 30 vjet më parë, është e qartë se ai nuk bëhet fjalë për fjalë se ju jeni një nacionalist lokal. Kërkova një debat demokratik sepse vendimi për riemërtimin e rrugës është marrë dy vite më parë. Pse po e zbatoni tani? Çfarë keni pritur deri tani? Së pari na duhen ata njerëz, është një debat demokratik, si mund t’u thuash me plane urbanistike që nesër e kam në plan ta ndërtoj këtu ose nga nesër do të marrësh karta të reja identiteti se rruga do të quhet kështu. Vendimi është marrë nga Qyteti i Shkupit 2021, shumë prej të cilëve, përfshirë edhe mua, menduam se nuk ishte më në fuqi dhe u tërhoq. Kështu që unë nuk e kontestoj riemërtimin. Meqë ra fjala, thashë “Brigada e Dytë Maqedonase” qëndron në një rrugë tjetër. Unë jam i habitur pse tani loboni për të riemërtuar rrugën pas një periudhe kaq të gjatë kohore kur keni një vendim legjitim të Qytetit të Shkupit. Kërkesa për një debat demokratik me njerëzit që jetojnë atje ishte në atë drejtim, tha Pendarovski.

Të fundit